de maig 23, 2006

SI TUDAM ELS DIES, VIOLENTÍSSIM SERÀ EL GOIG DE LES NITS

Hi haurà maror pregona. La tragèdia s'insinuarà als llavis dels homes. Una freda ventolina embriagarà els fanals del moll. No podrem dir el que volíem. A poc a poquet, els vagabunds caminaran avinguda avall per no rompre el sacratíssim misteri de la nit. Ulls bojos, recordarem les paraules de l'apòstol: "Si tudam els dies, violentíssim serà el goig de les nits". De la boca, ens en sortiran cercles plens -peus i tambors-. Hem de tudar els dies, extasiats dins qualsevol taverna, car la recompensa és massa gran. Som sacerdots d'un orde que odia el banús i el bronze: vol només la corda fàcil i el plaer intacte de les nits totes. En el temor de Déu dansarem durant el dia, però, de nit, tota paraula serà saliva. La nit sempre serà nostra.

CANTS JUBILOSOS
Miquel Bauçà

de maig 22, 2006

República! Cartells i cartellistes (1931-1939)

El cartellisme polític fou un dels mitjans propagandístics més eficaços de la dècada dels trenta, al costat de la premsa escrita i de la ràdio. Una eina a l’abast de totes les tendències ideològiques, que van fer servir els cartells per transmetre de manera efectiva els seus missatges a milers de ciutadans, i que evidencia la intensa activitat política, social i econòmica d’aquell moment.
A banda d’aquesta exposició, el Museu d'Història de Catalunya programa dues mostres més emmarcades en el 75è aniversari de la proclamació de la Segona República i el 70è de l’inici de la Guerra Civil. Són “Imatges inèdites de la Guerra Civil”, una exposició que evoca a través de més de cent cinquanta fotografies del fons d’imatges de l’Agència EFE i un centenar de textos, els anys més crítics de la història del segle XX per als espanyols. I l’altra exposició és “Catalunya en guerra i postguerra”, unes 60 fotografies dels fons de la família del fotoreporter Josep M. Pérez Molinos (1921-2004) que s’exposaran en aquesta mostra coorganitzada amb el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Museu d'Història de Catalunya
Fins a l'11 de setembre
Preu: 2,40€

de maig 17, 2006

Veus

Del més pregon de la nit
surten les veus més extremes:
la de l´home debatent-se
amb la mort, amb el seu cos,
la dels amants més insaciables
que pugnen per assolir resquícies
d´un últim plaer;
dolor o amor, però, tant és,
perquè tot es confon en aquesta hora extrema,
i ens espaordeix la semblança
de veus tan oposades.

Àlex Susanna

de maig 15, 2006

Benzina 3

En el seu tercer número, Benzina li fa una sucosíssima entrevista a l'Empar Moliner i dedica un dossier a les incursions americanes de Wim Wenders. A mes, entrevistes al jove poeta basc Kirmen Uribe i a David Selvas, un conte inèdit de Pere Guixà i dues inquietants il·lustracions de Thomas Ott.

Producció gràfica de la Segona República i la Guerra Civil

Amb motiu de la commemoració del 75è aniversari de la proclamació de la Segona República, el Parlament de Catalunya exposa virtualment una acurada tria dels cartells conservats a la seva Biblioteca.

El catàleg recull una selecció de 263 cartells d'entre els 324 que constitueixen els cartells de la Col·lecció Fornas, del Parlament de Catalunya, que corresponen als períodes de la Segona República i de la Guerra Civil. La selecció d'imatges que conté aquest catàleg comprèn la reproducció dels 263 cartells i va acompanyada de la descripció de cadascun d'aquests i dels índexs. A banda de cartells pròpiament dits, entre els autors dels quals hi ha Bardasano, Bas i Blasi, Fontserè, Millà, Fried-Feld i Sim, també s'hi han inclòs alguns avisos i notificacions l'edició dels quals tenia un propòsit cartellístic.

Alguns dels cartells que s'hi poden veure:

Diari dels treballadors de la ciutat i del camp: òrgan del Partit Socialista Unificat de Catalunya. [Barcelona]: Sindicat de Dibuixants Professionals UGT, 1936 (Barcelona: Grafos). 100 x 70 cm




Català Pic, Pere. Aixafem el feixisme [Barcelona]: Generalitat de Catalunya. Comissariat de Propaganda [1936]. 100 x 70 cm



100.000 voluntaris d'Espanya i Catalunya a la disposició del Govern per a la lluita històrica per les llibertats del nostre poble. [Barcelona]: Front Popular de Catalunya [ca 1936-1939]. 110 x 74 cm